Setmana santa

Durant la primavera, té lloc la celebració de la Setmana Santa, declarada Festa d’Interés Turístic Internacional, els orígens de la qual es remunten al segle XVII. Religió, arrelament popular, art, tradició i costums, són els elements que defineixen aquesta celebració d’una bellesa extrema. El seu pòrtic és el Septenari a la Mare de Deu dels Dolors, que es commemora durant la setmana anterior als actes passionals.

En la nit de Dimarts Sant, silenci i foscor s’apropien del barri antic de la localitat. Pels seus carrers tortuosos i estrets s’amuntega la multitud per a veure la processó de Santíssim Crist de Difunts i Animes, acompanyats per torxes, encens i una composició del cinquecento interpretada per un cor de la localitat.

LUIS AZORÍN

El Dimecres Sant comença amb el tradicional arreglament de passos; passos que posteriorment, des de tots els punts cardinals, concorren en la tradicional entrada de passos a l’Església de Ntra. Sra. de Betlem, d’on eixiran en la posterior Processó de la Passió de Crist.

En la matinada del Divendres Sant, el poble de Crevillent s’ompli de música i de gent al carrer per escoltar les tradicionals Dianes. Ja a l’alba, tot el poble es concentra en La Morquera per a presenciar amb fervor un acte molt sentit per a Crevillent: L’Abraçada entre la Mare i el Fill durant la Processó de Pujada al Calvari. Després d’això, seguint la tradició, els penitents i participants reposen forces en un esmorzar a base de pa torrat, acompanyat d’abadejo, alls i faves, que conformen el genuí Esmorzar de Divendres Sant.

DIANAS- José Alfonso Viudes
DIANES
Fotos: José Alfonso Viudes
Abrazo - José Alfonso Viudes
Abraçada Morquera
Abrazo - José Alfonso Viudes
Abraçada Plaça Constitució

Per la vesprada, la solemnitat presideix els carrers de Crevillent amb la Processó de la Mort de Crist, en la qual les imatges entronitzades de l’escultor Mariano Benlliure, acompanyades dels diferents cors de la Vila interpretant motets, creen una atmosfera de bellesa i serenitat pels carrers del centre de la Vila.

Sis són els grups escultòrics que participen en la processó del Dissabte Sant denominada Processó del Sant Soterrament de Crist. Durant l’itinerari, des de la Parròquia de la Santíssima Trinitat fins a la Parròquia de Ntra. Sra. de Betlem, destaca el respecte i la devoció, interrompent solament el silenci pels cants corals i pel so dels tambors que marquen els passos dels portants.

El Diumenge de Resurrecció, Crevillent el commemora en la Plaça de la Constitució amb les imatges de Sant Joan de la Palma, Regina Pacis i Jesús Sagramentat, amb el fons de l’harmonia de l’Al·leluia de Haendel.

+INFO

Fonts:
– Federació de Confraries i Germandats de la Setmana Santa de Crevillent