Parc Natural “El Fondo”

El Parc Natural del Fondo és un espai natural protegit situat entre els municipis de Crevillent i Elx, a la comarca de el Baix Vinalopó, i els municipis de Sant Felip Neri, Dolors i Catral, al Baix Segura, a sud de la Comunitat Valenciana .

El Fondo està considerat una de les principals zones humides en importància de la Comunitat Valenciana. És paratge natural des de 1988 i declarat parc natural per la Generalitat Valenciana des de 1994, figura en els llistats del RAMSAR I està classificat com a ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus), per la rellevància i abundància de la seva avifauna.

Compte a més amb un extraordinari valor ecològic per l’abundància i diversitat d’aus que hi habiten, a més de papallones tigre i peixos en perill d’extinció com el fartet , posseeix un gran valor paisatgístic, a l’ comptar amb terrenys de saladar ben conservats i estar envoltat d’històrics horts de palmeres. Aquest aiguamoll ha estat objecte de progressives transformacions efectuades per l’ésser humà, que han configurat el paisatge actual, mitjançant la creació i manteniment d’un ecosistema típic de marjal.

El Centre d’Informació de Parc Natural el Fondo es troba al terme municipal de Crevillent, molt a prop de la pedania de Sant Felip Neri. Està equipat amb una exposició permanent sobre els valors naturals i culturals d’aquest espai natural, a més d’una sala d’audiovisuals. Annex a el centre es troba una àrea recreativa equipada amb taules adaptades, papereres i serveis.

El recorregut es fa per senderes i diverses passarel·les. Existeixen observatoris que permeten conéixer al visitant diversos racons del parc i observar l’activitat dels nombrosos ocells que es queden surant en els embassaments com sobrevolant el parc

És una zona amb una màgia molt particular, els raigs de llum reflectits en els embassaments, els ocells gaudeixen de l’entorn… creen un vertader espectacle per als sentits

RUTES

Ruta groga “Centre d’Informació”: Adaptada, d’1 km de longitud on la major part del camí anem per una passarel·la que travessa plantes típiques del saladar. Des d’un xicotet mirador podem observar la llacuna de “El Saladar”. Al final del seu recorregut existeix un espai amb taules també adaptades, aigua potable, etc.

Ruta verda “Llacunes El Racó i El Saladar”: De 3,7 km de longitud i amb infraestructures d’Ús Públic destinades a l’observació de les aus que estan presents en les dues llacunes de la Finca El Racó (observatoris, torres, zones de descans, etc.).

Ruta blava “Azarbes del Conveni i Dalt”: Per a bicicletes i d’una longitud de 18 km (anada i tornada). Seguint la senyalització, després de visitar part de la ruta verda, s’arriba a la zona sud del parc on dos observatoris ens faciliten l’observació d’aus en la llacuna Reserva.

Ruta roja “Itinerario ornitológico: Riegos de Levante”: Única ruta que no ix del Centre d’Informació. Gràcies als seus 2,5 km (anada) on es troben observatoris, torres, miradors, passarel·les sobre aigua, etc., es poden visitar els embassaments de reg i veure tota la fauna aviar típica de les zones d’aiguamolls. Es l’única ruta que per a ser visitada necessita de reserva prèvia, contactant amb el Centre d’Informació ( Tel. 96 667 85 15 ) o a mitjançant el correu electrònic parque_elhondo@gva.es.

Mapa itineraris

A més, del Centre ixen altres rutes cap San Isidro, Catral i Dolores, totes elles ciclistes, que amplien l’oferta d’itineraris del parc.

PLÀNOL DEL PARC NATURAL EL FONDO

+Info

Vídeo promocional Costa Blanca Turisme