Música crevillentina

En l’aspecte cultural Crevillent destaca per les seues manifestacions artístic-musicals. L’escena musical impregna el caràcter de la major part de les celebracions culturals de la localitat i existeix un arrelament musical molt singular en la tradició popular dels veïns de Crevillent.

Aquesta localitat compta amb nombroses agrupacions musicals, destacant la Societat Unió Musical, els antecedents de la qual es remunten a l’any 1860; entre els seus guardons destaca la medalla de la vila concedida en 1990 pels seus innombrables èxits i, més recentment, el primer premi amb menció d’honor en el Certamen Internacional de Música Vila de La Sénia.

A més, la seua arrel resideix en una escola de música de més de 200 alumnes dedicada a mantindre viva la flama musical entre els joves.
D’altra banda, a aquesta tradició musical se li afig el cant coral, l’activitat del qual està testimoniada des de l’any 1891.

En l’actualitat existeixen en el nostre municipi una gran quantitat d’agrupacions corals, les actuacions de les quals es desenvolupen per tota la geografia espanyola: Orfeó Crevillentí (fruit de la unió de la Coral Crevillentina, el Cor Ruiz Gasch i l’Orfeó de Veus Crevillentines), Grupo Cantores Imperial, Cor Amistat, Cor Rabins, Cor Verge de l’Esperança, Cor de la tercera edat i Cor de majors Centre Parc Nou.

A més, Crevillent destaca per ser bressol de grans veus líriques, que han aconseguit un reconeixement i prestigi internacional amb figures com José Antonio Sempere i Antonio Gandia.


Finalment, és de destacar el gran paper que ocupa la música en les dues festes d’Interés Turístic Internacional del municipi i en la resta de celebracions populars.


En el cas dels Moros i Cristians, les nombroses bandes de música que acompanyen a les filaes, grups de dansa i càrrecs festers representen part de l’ànima d’aquesta festa que comença a l’alba amb les dianes festeres i culmina amb les entrades al ritme de marxes mores i cristianes.


Respecte a la Setmana Santa, la música és sens dubte, juntament amb la gran qualitat de la imatgeria que processona i la gastronomia, un dels elements que fan de la de Crevillent una Setmana Santa única. Des del Septenari en honor a la Mare de Deu dels Dolors fins a la coneguda popularment com a processó dels cors del Dissabte Sant, passant a la nit de Dianes del Dijous al Divendres Sant, el poble de Crevillent manifesta a través de la música popular l’arrelament per la seua Setmana Santa.

La música de la vila és part de la nostra identitat cultural. Hui dia, comptem amb joves talents de la música que dediquen bona part del seu dia a dia a aquest art, formant grups de música, participant en bandes, gravant els seus propis àlbums o actuant en importants escenaris. Com a exemple, el baix-baríton crevillentí Manuel Fuentes que va guanyar l’any 2019 el Concurs Alfredo Kraus.

Altres vídeos:

ORFEÓ CREVILLENTÍ
GRUP CANTORES IMPERIAL
COR AMISTAT
COR RABINS
ANTONIO GANDIA
JOSÉ SEMPERE