Museus

Caràcter i personalitat és el que trobem quan visitem els museus de la Vila de Crevillent…

Museu de la Setmana Santa Crevillent 

El museu de Setmana Santa de Crevillent és considerat com un dels millors museus d’Espanya en el seu gènere. Se situa al costat del temple Parroquial de Nostra Senyora de Betlem.

El Museu alberga 24 dels 32 passos processionals de la Setmana Santa de Crevillent, la gran majoria realitzats per prestigiosos artistes de la Comunitat Valenciana, destacant Antonio Riudavets i Mariano Benlliure. Pot considerar-se com el Museu que més obres d’art mostra per metre quadrat.

L’edifici consta de 4 plantes d’exposició, amb espais centrals oberts i una balconada que les envolta oferint al visitant la possibilitat de realitzar un recorregut cronològic de la “Passió, Mort i Soterrament de Crist”. La Setmana Santa crevillentina ostenta des de 1992 el reconeixement de Festa d’Interés Turístic Nacional i des de 2011 l’Internacional.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es 8.Tres-Mar¡as-1024x765.jpg
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es foto-2.museo_-1024x683.jpg

UBICACIÓ

+INFO

Museu Mariano Benlliure

Mariano Benlliure (1862-1947) va ser un artista de prestigi universal, esplèndid representant de la sensibilitat mediterrània i, sens dubte, el referent de l’escultura valenciana. Amb la seua vasta producció artística repartida per Espanya i Iberoamèrica va ser fidel notari de la vida social i dels esdeveniments polítics de la segona meitat del segle XIX i primera del XX.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es 37TEEIQ2NVXMAP3YRIO3PVV77A.jpg

La seua relació amb Crevillent s’inicia en 1944 amb ocasió de l’encàrrec d’obres religioses per a la Setmana Santa, tallant un total de nou obres per a aquesta localitat.

La família Magro va aconseguir reunir en 1961 un total de cent nou obres, amb les quals va obrir una primera exposició, embrió de l’actual museu. D’aquella primera exposició es passa en l’actualitat a comptar amb 333 obres, una selecció de les quals s’exposen en unes instal·lacions museístiques reformades i ampliades amb prop de 1.000 m². L’originalitat d’aquesta institució cultural és que compta amb una important col·lecció d’esbossos i models d’escaiola, eixits de la mà de l’artista, que després traslladaven a la matèria definitiva (bronze, marbre, fusta…) per a conformar l’obra acabada.

La sala d’exposicions es divideix en huit ambients, el recorregut dels quals permet conéixer la vertadera dimensió artística d’aquest escultor, “L’Univers de Benlliure”.

  • Galeria de retrats. Les tècniques.
  • La Casa Estudi al carrer Abascal.
  • L’Estudi. Monuments públics.
  • Relleus commemoratius.
  • Escultura religiosa. El taller d’imagineria.
  • Obres de gènere: tauromaquia i bailaoras
  • Els Benlliure.
  • Ensenyes i xicotetes plaques commemoratives.

Existeix així mateix una xicoteta secció dedicada a l’arxiu personal de Mariano Benlliure, del qual aquest museu guarda un valuós conjunt de les primeres anotacions de les seues obres, cartes, fotografies, notícies de premsa…

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es museo-mariano-benlliure-3-1024x683.jpg
La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es museo-mariano-benlliure-10-1024x682.jpg


ADREÇA: Carrer Sant Gaietà s/n

UBICACIÓ
mbenlliure@crevillent.es

WEB DEL MUSEU

Museu Arqueològic de Crevillent – Casa Museu

La Casa del Parc va ser construïda entorn al 1927 amb un estil neocasticista juntament amb un jardí… L’any 1974 l’Ajuntament la va adquirir i a partir d’eixe moment va passar a ser un lloc especial on es realitzaven esdeveniments de caràcter social i cultural. 

Hui dia és l’espai en el qual es recull la identitat, idiosincràsia i cultura crevillentina. Aquesta casa va ser rehabilitada i se li va annexionar un nou espai avantguardista l’any 2011 per a ampliar la seua superfície d’exposició.

La benvinguda a este museu ens la donen habitacions i salons que han sigut restaurats i moblats tal com es trobaven quan la família propietària vivia allí. Mobiliari original restaurat, vaixelles, taules sumptuoses i butaques entapissades, col·lecció de quadres pertanyents a la família que es trobaven decorant la casa-palau i, per descomptat, com tota casa d’aquesta època i poder, tenim la sala de la capella, organitzada i composta com va estar en l’època… Era la casa d’un important industrial crevillentí que va arribar a ser President de la Diputació d’Alacant, Sr. Pascual Mas Mas. Tant li va agradar l’edifici del Palau Provincial Alacantí que li va encarregar a l’arquitecte Juan Vidal Ramos que li construïra la seua casa a Crevillent.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es museo-arqueologico-crevillent-22-1024x682.jpg

Despatx-laboratori Dr. Mas Magro

Seguint la visita ens trobem amb l’espai destinat a la ciència en aquesta casa Museu, una exposició dedicada al metge i científic crevillentí Doctor Mas Magro, famós pels seus estudis en bacteriologia, histopatologia i, sobretot, pels seus treballs dedicats a la leucèmia humana, pels quals va ser candidat al Premi Nobel de Medicina l’any 1953. L’any 1988 la família del doctor va donar a la localitat el mobiliari, arxiu i records personals per a la seua conservació i exposició, i gràcies a eixe gest tenim un espai que recrea, amb el mobiliari original, el despatx-laboratori que utilitzava quan treballava en les seues investigacions. De gran interés i valor sentimental són les cartes i anotacions que el Doctor Mas Magro guardava dels seus companys de gremi.

Zona arqueològica

En la primera planta ens endinsem en el patrimoni arqueològic Crevillentí.

Es mostren en les vitrines peces originals descobertes en els jaciments i que es completen amb la cartelleria adaptada en diferents idiomes al costat de recreacions, fotografies i plans on els visitants poden entendre les peces que estan veient i la importància d’aquest jaciment arqueològic, ja que el jaciment de Penya Negra i la Ciutat d’Herna han sigut clau per a documentar la transició des de l’Edat del Bronze fins a la cultura ibèrica. A més aquesta ciutat, en l’Edat de Bronze va ser un enclavament de moltíssima importància ja que era un dels més rics, grans i poblats d’eixa època. Per tots aquests motius i per la seua posició estratègica, els fenicis es van fixar en Herna i la van convertir en una autèntica ciutat en la primera Edat de Ferro

Il·lustres Crevillentins – Telmo Vela

Tots saben de la importància a nivell musical de la nostra població, i per això en l’espai d’il·lustres crevillentins tenim una sala amb panells informatius i objectes pertanyents a Telmo Vela, compositor i violinista conegut internacionalment. Va nàixer a Crevillent el 12 de febrer de 1889, va estudiar en el Conservatori de València i Madrid. Va cultivar la música de cambra, va fer gires per les més importants capitals europees, més tard va creuar l’oceà i va viatjar a l’Argentina en 1913, on va ser instrumentista i també professor. Després va marxar a Xile, on va fundar agrupacions de cambra i es va dedicar a la música escènica. Aquesta etapa per Sud-Amèrica va ser la que el va llançar a la fama, però Telmo Vela va tornar a Espanya on es va convertir en catedràtic de conservatori.

Va compondre la seua primera obra en 1921, que va estrenar en el Teatre Valparaíso d’aquesta ciutat xilena. Es tractava de La flor del barrio, un sainet en tres actes en col·laboració amb el també músic Juan Ventura i el llibretista Carlos Barella.

En el mateix any, 1921, va estrenar l’opereta La reina del cabaret, amb lletra de Rafael Raveau. Una altra obra d’eixa època composta per ell va ser La alegría de los humildes. Va tornar a Madrid una temporada, per tal de reprendre les seues gires hispanoamericanes. Des de 1934 a 1959 va ser catedràtic de música de cambra en el Conservatori de Sevilla. Va compondre obres per a orquestra, música de cambra, cantates i himnes. Altres dos germans seus, Luisa i José, també es van dedicar professionalment a la música.

Sala d’Art – Pinacoteca Municipal

La sala d’art, l’antic magatzem de la casa, on s’exposen obres que han participat en concursos locals de pintura i peces de signatures reconegudes d’àmbit nacional. 


ADREÇA: Carrer Vial Parc s/n

UBICACIÓ
WEB DEL MUSEU

Museu Julio Quesada

Julio Quesada, artista crevillentí d’adopció considerat el millor aquarel·lista del segle XX. És en aquest museu on es pot admirar gran part de les seues obres. La majoria d’elles representen escenes costumistes, paisatges i retrats amb el seu impecable estil en aquesta tècnica tan complicada. Però també trobem obres seues a l’oli. En el mateix museu, al costat de les Obres de Julio Quesada, s’exposa una important col·lecció d’altres artistes com Rafael Requena, Ceferino Olivé, Manolo Lamadrid, Pastor Calpena, José Perezgil i Párraga. També es mostren les obres guanyadores del Premi Internacional de Pintura Julio Quesada que organitza la Cooperativa Elèctrica Sant Francesc d’Assís, on se situa el museu. 


ADREÇA: Carrer Cor de Jesús, 17
+INFO

ARXIU MUNICIPAL DE CREVILLENT “CLARA CAMPOAMOR”

La primera referència documental a l’Arxiu Municipal de Crevillent apareix en els llibres d’actes del Pòsit, el 20 de maig de 1771, on es menciona la formació de l’Arxiu o Arca de les Tres Claus.

En 1847, davant la defunció del notari D. José Mas Aznar, es procedeix a inventariar els seus protocols, a fi de dipositar-los en l’Arxiu de la Casa Capitular.

Al llarg de la segona mitat del segle XIX, són diverses les referències a l’organització de l’Arxiu Municipal, relatives al nomenament de personal encarregat de la seua organització.

Durant el segle XX, hi ha constància de diversos intents per a organitzar l’arxiu, que van quedar en mera iniciativa, fins que finalment, l’any 2002 constitueïx el punt de partida de l’actual servici d’Arxiu Municipal, integrat dins de l’área de secretaria general.

El 28 de març de 2015 es va inaugurar l’edifici de nova planta de l’Arxiu Municipal, amb una superfície de 657 m2 destinats a depòsits, en el qual es troben restes de la muralla de l’antic castell (segle XIV), connectat a l’edifici on es troba la zona de treball (40 m2), sala de consulta (22 m2) i sala d’exposició (60 m2).

FONS

Arxius Públics
El fons documental municipal constitueïx, sens dubte, el fons documental més important i voluminós, format per la documentació generada i rebuda per l’Ajuntament en l’exercici de les seues funcions, des de 1838 fins als nostres dies, ja que reuneix la fase històrica (8.000 caixes), com la fase administrativa, incloent-hi l’arxiu d’oficina dels últims cinc anys.

Arxius Privats
Secció formada pels fons procedents de donació o depòsit dels seus titulars: Sindicato de Aguas “La Fuente Antigua” (1852-1984), Sociedad Minera San José y María. “La Cata” (1871-1994), Fábrica de Alfombras “Hijo de Augusto Mas” (1690-1982), Domingo Ghiglione Candela (1860-1866), Hilaturas Mas Candela, S.A. (1902-1907) i Joaquín Galiano García (1914-1992). També disposa d’una còpia digitalitzada de la documentació de la confraria “La Samaritana” (1865-1993).

SERVICIS

Consulta de fons, presencial o a distància (telèfon, fax, correu postal o electrònic), així com assessorament i orientació personalitzada. Tots els fons disposen d’algun instrument de descripció: guia, inventari i catàleg. La consulta és d’accés lliure, excepte les restriccions marcades per la legislació vigent.

Reprografia. Poden obtindre’s còpies o fotografies de documents, segons l’estat de conservació dels originals.

Biblioteca auxiliar. Formada per obres de referència, ciències auxiliars de l’arxivística i història local, així com revistes de publicació periòdica, Setmana Santa i Moros i Cristians.

Visites guiades concertades (grups)

Sala d’exposicions

Arxiu digital. A través de la web municipal es pot accedir a documentació digitalitzada, com els llibres d’Actes del Plenari (1840-2010) i expedients generals de Quintes (1838-1901).


Concertar visites ACÍ
Tlf: 965401526 ext 211
archivo@crevillent.es

ADREÇA: Carrer Blasco Ibáñez nº8

Facebook Archivo Municipal Clara Campoamor

+INFO

Museu de la Festa – Casal Fester

En ple centre de la localitat tenim un dels racons més vistosos i particulars, un edifici que recull l’Associació de les Festes de Moros i Cristians declarades d’Interés Turístic Internacional l’any 2017. Un espai de museu on es mostra l’exposició d’objectes i peces que han format part de la vida de la festa des dels seus inicis, a més de comptar amb vitrines on estan exposats vestits de reines, sultanes i capitans que han participat en elles. Un altre dels interessos d’aquest museu de la festa són les aquarel·les que Julio Quesada va realitzar sobre la festivitat i que van ser part dels cartells anunciadors durant dècades, així com les obres del pintor que li va prendre el relleu de Quesada: Miguel Ángel Rodrigo.


ADREÇA: Plaça de la Constitució, 11

UBICACIÓ
+INFO

Casa Cultura José Candela Lledó i l’Auditori

On es desenvolupen diferents activitats, exposicions temporals, projeccions audiovisuals, reunions d’associacions… A més compta amb hemeroteca i sala d’actes on es gaudeixen d’actuacions, concerts, clubs de lectura, congressos… compta també amb sales de conferències, una sala d’exposicions i un ampli auditori a l’aire lliure amb capacitat per a 1302 persones per a celebrar actuacions musicals, esdeveniments de les festes patronals i altres actes culturals. A més, en les seues instal·lacions s’imparteixen els tallers de guitarra i teatre promoguts per la Regidoria de Cultura.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es galeria-sala-exposicion-planta-baja-es-2-1024x768.jpg


ADREÇA: Carrer Llavador, 9
+INFO