Moros i cristians

Les Festes de Moros i Cristians en honor al nostre patró Sant Francesc d’Assís, estan declarades d’Interés Turístic Internacional des de 2017 i considerades com una de les més famoses de la Comunitat Valenciana.

Les nostres festes, tal com les coneixem a dia de hui, es van celebrar per primera vegada l’any 1965.

Tot va ser gràcies a un grup d’amics que es van atrevir a organitzar unes festes que ja se celebraven en nombroses localitats del nord de la província d’Alacant però no en el sud… i això les va convertir en les primeres Festes de Moros i Cristians a instaurar-se en esta comarca i el sud alacantí.

Segons la tradició, les festes de Moros i Cristians commemoren les batalles que es van lliurar durant la Reconquesta, on els cristians del Regne de València i la Corona d’Aragó van conquistar els dominis ocupats pels musulmans. Igualment, es commemora tot el període de rebel·lions sarraïnes, els atacs de pirates barbarescos, i l’expulsió dels moriscos, que té lloc en el segle XVII. 

En els mesos de setembre i octubre, en la Vila de Crevillent, es comença a sentir l’ambient fester. Però oficialment, les festes solen començar el primer cap de setmana d’octubre.

Estes festes de Moros i Cristians tenen lloc en moltes localitats valencianes, i en funció de la història pròpia del lloc, cada celebració posseeix unes característiques diferents i originals. El que distingeix a Crevillent i converteix les seues festes en una cosa única és precisament la representació teatral ambientada en el segle XIII davant el decorat del Castell que s’instal·la en la Plaça de la Constitució, en la qual els moros crevillentins rendeixen vassallatge al Rei aragonés Jaume I per capitulació, no per conquesta, i li ofereixen els dos castells, amb el que acaben les lluites entre els contendents.

Aquesta representació va ser declarada Bé de Rellevància Local Immaterial per Ordre 32/2010 de 14 de juliol, de la Conselleria de Cultura i Esport.

Tenim 12 comparses

Bàndol MoroBeduïns, Berberiscos, Benimerins, Omeies, Marroquins i Moros Vells.

Bàndol CristiàAlmogàvers, Massers, Dragons, Castellans Lionesos, Àsturs i Cavallers del Cid.

Amb tots ells la Vila s’ompli de música i color!

Es dóna el tret d’eixida amb la Desfilada de L’Entraeta o Desfilada dels Caps, on els homes de totes les comparses ixen a desfilar amb els seus distintius i omplin els carrers de passió. 

L’endemà arriba la Desfilada d’humor on cada comparsa tria una temàtica i tots els seus components es disfressen i ixen per a animar els carrers amb les seues vistoses vestimentes acompanyats de coreografies. 

A la següent setmana arriba la Desfilada Infantil. És l’hora dels més xicotets. Són ells els que s’encarreguen de mantindre esta festa viva! Els xiquets i xiquetes van acompanyant a les reines i abanderades infantils que amb els seus vestits, adorns i carrosses atrauen les mirades dels espectadors. 

Arriba el cap de setmana més gran de les festes, les entrades del Bàndol Moro i del Bàndol Cristià

Comparsistes, reines, sultanes, abanderades i capitans es vestixen amb les millors gal·les i ixen a omplir els carrers de Crevillent de lluentor, llum i color. Tots al so de les marxes mores o cristianes que van interpretant les bandes de música, indispensables en estes festes. 

Les comparses s’obrin pas cadascuna amb la seua banderola, el seu distintiu. Els xiquets en carrets i carrosses infantils gaudeixen d’esta desfilada llançant confeti de colors i saludant des de l’alt a amics i familiars que distingeixen des del públic. 

Els homes en filaes, esquadres i acompanyats de caps de filà mostren els seus vestits de luxe i marxen acompanyant als seus càrrecs festers al ritme dels timbals. 

Les dones, amb els seus elegants vestits desfilen i avancen pels carrers amb coreografies pròpies, una cosa molt particular d’estos dies i que agrada moltíssim a tots els espectadors. 

Els capitans, reines, sultanes i abanderades són la guinda de cada comparsa. En adornades carrosses, a cavalls, en dromedaris, a peu… centren totes les mirades i són rebuts amb aplaudiments i crits d’alegria. Els càrrecs festers saluden, llancen besos i agraeixen als espectadors per ser allí i formar part de La Festa

La desfilada de l’Ofrena Floral se celebra al matí i són les dones les protagonistes que tornen fer brillar els carrers amb les seues files i els seus vestits de gala. Porten amb elles una flor, que entregaran al patró de les festes, San Francisco d’Assís.

Fotos de Luis Azorín

La Processó Festera, és l’últim acte de les nostres festes. A la nit, els homes acompanyen en processó a la figura de Sant Francesc d’Assís en un acte de solemnitat i honor a ell.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es san-francisco-de-asis.jpg
Sant Francesc

Vídeo promocional de Costa Blanca

Fonts:
Associació de Festes de Moros i Cristians Sant Francesc d’Assís