Altres Festes

LA CAVALCADA

La Cavalcada de reis de Crevillent és una de les més importants de la província celebrada la nit del 5 de gener, a la que acudeixen visitants dels municipis més pròxims. En aquesta celebració es reparteixen dolços nadalencs i llepolies als xiquets que acudeixen a la celebració, a més de que aquestos poden entregar les seves cartes al Herlado Reial que entregarà aquestes cartes als Reis d’Orient.

CARNESTOLTES

Cercavila de carnestoltes que inicia en la Plaça de la Constitució i acaba en la Plaça de la Comunitat Valencian que combina disfresses, desfilada i festa amb animació de ninots gegants simulant personatges ficticis i de fantasia celebrat el dia 25 de febrer abans de la quaresma cristiana, a més de l’acompanyament de música en directe i la participació del públic assistent disfressat per a l’ocasió.

MIG ANY

El Mig Any de Crevillent marca el compte arrere per a l’arribada de la festa d’Interés Turístic Internacional. Es tracta d’unes cercaviles de totes les comparses ple d’ambient i de marxes festeres de la  localitat a la nit. També esta festa és acompanyada per jocs infantils i la cridà.

SANT ISIDRE LLAURADOR

Els habitants de Crevillent es reunixen els dies 14 i 15 de maig i celebren diverses eucaristies en el seu honor en l’ermita i en la parròquia de la Stma. Trinitat, acte que va acompanyat de les romeries de baixada i pujada del sant, a qui els xiquets acudixen vestits de llauradors i madrilenys. Els membres de la confraria del Sant i autoritats acompanyen la imatge, seguits per milers de crevillentins, i per la banda de cornetes i tambors, banda de música, dolçaines i tabaleters i el grup de balls que l’acompanya amb xotis y pasdobles madrilenys. Els focs artificials, el so de les campanes i la música acompanyen els dies de festa en honor al sant patró dels agricultors i ramaders espanyols. Una espectacular traca posa punt final a aquesta celebració.

SANT PASQUAL

Dia 17 de maig se celebra cada any a Crevillent la romeria en honor a Sant Pasqual amb multitud de devots per eixe Sant tan popular en la localitat. Se celebra una missa en la part alta de la capella, on està situat el sant dins de la seua ermita; els fidels es reparteixen al llarg de la xicoteta muntanya que sosté l’ermita per a escoltar la missa i els càntics tradicionals a Sant Pascual. La festa al Sant continua amb la baixada des del Molí de Llebrés fins a la parròquia de la Mare de Déu de Betlem. La romeria és acompanyada per pastorets, pastoretes i el Grup San Pascual Ballador. Una vegada acabada la missa, baixa al Molí de Llebrés on la processó tornarà al Sant fins a la seua ermita on els crevillentins despediran el seu adorat San Pascual en el carrer molins, on s’entonaran els cants tradicionals a Sant Pascual.

FESTA DEL PONT

La “Festa del Pont” es celebra a partir del 19/20 de maig i dura tota la setmana. La festa comprèn els actes religiosos organitzats per la Parròquia de la Santíssima Trinitat i els actes festius realitzats per l’Associació de Veïns del Pont.

Durant la setmana es fan les següents activitats: degustació de diverses paelles d’arròs i mondongo distribuïdes entre els veïns del barri, jocs de cartes, carreres atlètiques infantils, cucanyes, concurs de dibuixos i jocs de taula. I la realització d’un sopar de faixa en el Passeig del Calvari. La festa acaba en diversos actes religiosos.

SANT FELIP NERI

Hi ha diverses celebracions en Sant Felip Neri, però les seues festes majors són les celebrades el dia 26 de maig en honor a Sant Felip Neri, on s’exhibeixen carrosses, balls, pregó, paelles, sopar de cabasset, desfilades…

Altres celebracions a destacar són les festes nadalenques, la patrona Mare de Déu del Rosario, Setmana Santa i el dia del Corpus, entre altres.

SANT LLUIS GONZAGA – EL REALENGO

El primer cap de setmana de juny en les festes de la pedania crevillentina de El Realengo es celebra la coronació de les reines i dames d’honor amb la ofrena floral a Sant Lluis Gonzaga. Durant el cap de setmana següent es realitza una desfilada de disfresses amb carrosses i jocs infantils. Ja entrada la nit, els veïns poden disfrutar d’una discoteca mòbil.

El dia 21 de juny es el dia gran de la festivitat, es celebra una missa i processó en honor al patró Sant Lluis Gonzaga, i es culmina més tard amb els focs artificials. L’últim, el cap de setmana següent, la comissió de festes convida a tot el poble a un sopar amb sardines i cervesa. Aquest acte es cridat “Festa de  la Sardina”. Durant els dies de festa es realitzen també diverses berbenes i sopes de “faixa” entre altres activitats.

SANTISSIMA TRINITAT

Entre els mesos de maig i juny, cada any se celebra en la nostra localitat la festa en honor a la Santíssima Trinitat. Dies anteriors l’església i la parròquia que porten el seu nom, organitzen actes litúrgics i religiosos, concerts, misses i per a finalitzar l’últim dia celebren l’eucaristia que a continuació  inicien la processó pels carrers del barri amb la imatge de la Santíssima Trinitat.

SANT ANTONI

Dia 13 de juny de cada any se celebren els festejos en honor a Sant Antoni de la Florida a Crevillent que anirà acompanyat del seus seguidors, música i finalment culminarà la celebració amb focs artificials. En primer lloc s’oficia una missa en honor al Sant, que posteriorment s’inicia la processó des de l’Església de la Santíssima Trinitat fins a la seus ermita que anirà acompanyat de música i de fidels al Sant.

Durant esta processó es reparteix el tradicional Pa Beneït de Sant Antoni, que finalitza en el moment en què el Sant arriba a la seua ermita.

CORPUS CHRISTI

Entre els mesos de maig i juny se celebra el Corpus Christi a Crevillent que consisteix en una representació de la lluita entre la virtud, la Moma, i els set pecats capitals, les ganyotes. La Moma balla vestida de blanc amb la cara totalment tapada per mitjà d’un vel i un antifaç i el cap cobert amb una corona daurada amb flors blanques, mentres que en la mà dreta porta un “palmito” i en l’esquerra un ceptre daurat accompanyada d’una dolçaina i un tabalet. Forma part i és tradicional en la processó del Corpus de ciutats de la Comunitat Valenciana.

BARRI DE L’ESTACIO

El barri de l’estació de Crevillent celebra la seus festa l’última setmana de juliol en honor a Sant Ignasi de Loyola amb celebracions nocturnes de balls, sopars de faixa i jocs infantils.

Finalment, l’últim dia de festa se celebra una missa en honor a Sant Ignasi de Loyola.

SANTA CLARA

El barri de Santa Clara en honor a la seua patrona, celebren aquesta festivitat del 30 de juliol fins a l’11 d’agost de cada any, acompanyada de nombroses activitats esportives com  “la trotada Santa Clara”, activitats recreatives com a campionats de cartes i bingo. No podem faltar les cercaviles pels carrers tradicionals del municipi i el sopar de faixa amb actuació musical. Per a concloure les festes se celebra una missa en honor a la patrona que finalment acaben amb una espectacular traca final.

BARRANC DE SANT GAIETA

L’associació de veïns del Barranc de Sant Gaietà cada any celebren de l’1 al 6 d’agost les seues festes. En estes festes se celebren gran varietat de concursos (molles, paelles, etc.), que a continuació s’inaugura la tradicional barraca popular i la coronació de la reina de les festes. Cal destacar la desfilada de carrosses i la desfilada de disfresses amb importants premis. A més realitzen activitats per a totes les edats, realçant el paper dels més xicotets amb concursos infantils i activitats per al seu entreteniment. També realitzen activitats esportives com una marza amb bicicleta a Sant Isidre. Per a finalitzar les festes, se celebra una solemne processó i missa en honor a Sant Gaietà.

SANT GAIETÀ

Cada any Crevillent celebra la seua festa en honor a Sant Gaietà el dia 7 d’agost, sent copatró de la localitat. Primerament s’oficia una missa que acaba més tard en la celebració de l’Eucaristia on s’assigna el nombre de dones que han col.laborat en la seus parròquia des de la seua fundació, l’honor de sostindre l’estendard de la parròquia en la processó tradicional en la qual participen centenars de crevillentines. En la processó, el sant va acompanyat de dolçaines i tabalers i com a marca la tradició Sant Gaietà porta com a únic adorn floral nombrosos rams d’alfàbega. Finalment, una vegada arribat el Sant al temple, s’ofereix als fidels per a la seua veneració, la relíquia de Sant Gaietà.

LA MARE DE DEU DE LA SALUT

La Mare de Déu de la Salut és la protagonista d’aquestes festes celebrades la primera setmana de setembre que es viuen principalmente en el carrer. Focs artificials, concursos i cercaviles són part d’un complet programa d’activitats. Una vegada inaugurat l’enllumenat dels carrers, se celebra les cercaviles i a continuació la proclamació de les festes acompanyades de les dames d’honor, que presidiran des del principi fins al final de les festes. Se celebren nombroses activitats i actuacions musicals. El més destacat d’aquestes festes és l’ofrena floral que se li realitza a la Mare de Déu de la Salut situada en la capella del mateix carrer i diumenge pel matí es celebra la misa de Campanya en la mateixa ermita que finalment per la vesprada es celebra la misa d’honor que acabarà amb la processó.

SANT ÀNGEL DE LA GUARDA

La segona setmana de setembre es celebra la festa dedicada al Sant Àngel de la Guarda que data de 1902. Al voltant de la seva ermita es celebren diversos actes lúdics com religiosos, una mescla de tradició i devoció en uns dels barris tradicionals de Crevillent. Cap destacar la presentació dels xiquets al Àngel, així com cercaviles de gegants i cabuts acompanyats de dolçaines, concursos de disfresses, les berbenes amb grans actuacions i en l’àmbit  religiós la gran participació de devots en el misses i processons així com la visita a la seva ermita amb ofrenes de flors. Però també destaca la implicació dels veïns en tots els actes com els tradicionals sopars al carrer sempre amb típica gastronomia per aquestos dies. És una festa per a gaudir tota la família on en final és al voltant a la tradicional traca de 1.001 metres de longitud.

BARRI SANT RAFAEL

El Barri de Sant Rafael celebra les seus tradicionals festes en honor a l’Arcàngel a finals d’octubre.

Al matí se realitzarà un despertar musical i desdejuni amb xocolate i tonya. A les nou i mitja, la imatge de Sant Rafael serà traslladada en romeria hasta la Parròquia Nostra Senyora de Betlem, on s’oficiarà a les deu la Santa Missa.

MERCAT MEDIEVAL

Com a tradició a Crevillent, el cap de setmana anterior a les festes de Moros i Cristians s’organitza un mercat medieval pels carrers del nucli antic del municipi.

Els habitants se submergeixen en l’ambient medieval del segle XV gràcies als llocs de menjar i obsequis tradicionals acompanyats d’actuacions medievals i danses.

FULLET FESTES I ROMERIES DE CREVILLENT
COSTA BLANCA